tirsdag 26. juni 2012

36 uker i dag

I dag er jeg 36 uker ut i svangerskapet og det begynner å nærmer seg termindato,
faktisk akkuratt 1 måned igjen ♥
Jeg føler meg ganske heldig som har hatt et så fint svangerskap, ikke veldig mye problemer, bare småtteri i forhold til mange andre.
Tror jaggu at jeg merket at lille snuppa hikka skikkelig på morran i dag også :)

På 36 ukers kontroll i går:
Vekt ♥ 74,8 kg
BT ♥ 120/65
HB ♥ 10,8
Urin ♥ Negativ
Ødem ♥ 1
Leie ♥ H (hodeleie)
Hjertefl. min. ♥ 155

Formen er fin om dagen, en smule hoven i føtter og hender.
Har problemer med å bøye fingrene om morgenen, men det bedrer seg utover dagen :)
En del plaget med halsbrann om dagen, det er ikk digg.
Begynner å bli litt lei nå, har veldig lyst til å få lille snuppa ut og i armene mine ♥


♥ Her er magen i dag ♥




Dette skriver Gravidorakelet om Svangerskapsuke 36:
til MOR
Er barnet i magen klar for livet utenfor? Nå har du kommet så langt i svangerskapet at fosteret kan få slippe ut selv om fødselen starter noen uker for tidlig.
Fødselspermisjon

Nå er det på tide at du setter deg inn i hva fødselen går ut på og hvordan den starter. Dersom du er i arbeid, starter som regel permisjonen nå. Det er normalt å føde mellom uke 38 og 42. Så fødselen er ikke langt unna, men innstill deg på at det fortsatt kan bli over en måned med venting.
Kynnere og rier?

Det er flere tegn på at en fødsel nærmer seg. Det første tegnet på en forestående fødsel er sammentrekninger i livmorens muskler. I starten oppleves disse sammentrekningene som uregelmessige utbrudd av alminnelige mageplager eller ryggsmerter, såkalte kynnere. Etter som fødselen nærmer seg, blir sammentrekningene mer regelmessige og det går kortere tid mellom dem - rier.

Melkeproduksjonen tapper mor for næring

Selv om det enda er noen uker igjen til fødselen og du eventuelt skal starte å amme, så er det nyttig allerede nå å vite litt om det som kommer til å skje.

Sammenlignet med kumelk inneholder brystmelk ca. 50% mer melkesukker (laktose), men konsentrasjonen av protein er normalt 2-3 ganger så høy i kumelken. Brystmelken inneholder også mindre kalsium enn kumelken.

På sitt meste produserer mor ca. 1,5 liter melk per dag. Med en så høy melkeproduksjon tærer det på mor. Eksempelvis forbrukes 50 g fett, 100 g laktose og 2-3 gram kalsiumfosfat per dag. Hvis mor ikke drikker rikelig med melk og ikke får nok vitamin D, så vil tapet av kalsium og fosfat være mye større enn det som tilføres mor. For å sørge for tilstrekkelige mengder kalsium og fosfat til forkalkningen av fosterets skjelett og til melkeproduksjonen etter fødselen, vil biskjoldkjertlene (paratyreoidea) forstørres kraftig og kalk tas fra mors beinvev. Dette er vanligvis ikke noe stort problem i svangerskapet, men det kan være viktigere i ammeperioden.

Ikke bare sørger melken for næring til det nyfødte barnet, men den bidrar også til å beskytte barnet mot infeksjoner. Mange typer antistoffer skilles ut i melken sammen med næringsstoffene. Dessuten skilles det ut flere typer hvite blodceller som kan eliminere bakterier som ellers kunne forårsaket dødelige infeksjoner hos barnet. Når kumelk brukes til å supplere næringen av babyen i stedet for morsmelk, så er de beskyttende stoffene i kumelken av liten verdi fordi de vanligvis ødelegges i løpet av få minutter siden de oppfattes av menneskekroppen som fremmede stoffer.

om FOSTERET
♥ Barnets fulle lengde er 44 cm ♥
♥ Vekten er ca. 2,8 kg ♥
 
Fosterets bevegelser
Det blir trangere og trangere i livmoren for hver uke som går. Dette fører ofte til at barnet virker roligere. Det har krøket seg sammen, men du skal fortsatt kjenne bevegelser like ofte som du har gjort de siste ukene. Bevegelsene er også sterkere og mer bestemte. På utsiden av magen kan du kjenne omrisset av enkelte kroppsdeler, som armer og ben samt hode og rumpe.
 
Immunitet
Det nyfødte barnet arver mye immunitet fra mor fordi mange antistoffer i mors blod passerer gjennom morkake-barriæren og over til fosterets blod. Det nyfødte barnet produserer i liten grad antistoffer selv. Ved slutten av første levemåned er mengden gammaglobulin (som inneholder antistoffene) i barnets blod halvert, hvilket betyr at immuniteten er redusert - at motstandsevnen overfor infeksjonssykdommer er svekket. På dette tidspunkt starter barnets eget immunsystem å lage antistoffer. Mengden antistoffer (gammaglobulin) begynner å stige og vil være normal ved 12 til 20 måneders alder.

Tross nedgangen i gammaglobulin tidlig etter fødselen, vil de arvede antistoffene fra mor beskytte barnet i ca. 6 måneder etter fødselen mot de hyppigste alvorligere infeksjonssykdommene som difteri, meslinger og polio. Derfor er vaksinasjon mot disse sykdommene unødvendig før 6 måneders alder. Motsatt så er de arvede antistoffene mot kikhoste som regel utilstrekkelige til å beskytte det nyfødte barnet. Derfor starter vaksinasjonsprogrammet med vaksinering mot blant annet kikhoste.

Allergi
Det nyfødte barnet er sjelden allergisk. Flere måneder senere når barnets egne antistoffer begynner å dannes, kan det oppstå allergi i form av eksem, mageplager og endog anafylaksi. Etter som barnet blir eldre, og det utvikles høyere grader av immunitet, så opphører disse allergiske tilstandene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar