onsdag 6. juni 2012

33 uker på vei

33 UKER
Tirsdag 5. juni 2012

- det nærmer seg ♥

Vekta i dag (05.06.12): 72,9 kg

På mandag var jeg hos jordmor for første gang, og det var så koselig. Skikkelig suuperdame :)
Snuppa har lagt seg med hodet ned og alt så bra ut!
Samboer var også med denne gangen.
Skal snart på ammekurs og fødselforberende samtale ble 3 dager før termin, fordi jm skulle i ferie! Så jeg får bare knipe igjen til det ;) hihi





Dette skriver babyverden.no om det å være gravid fra 33 uker og 6 dager av frem.







Vekt: 2100 g
CRL: 29 cm
Full lengde: 39 cm


Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.




OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 31 uker gammelt. Ettersom det er mindre plass i livmoren, vil ikke fosteret kunne bevege seg like fritt som tidligere og bevegelsene blir mindre. Pupillene begynner å reagere på lys. Kanskje kjenner du rytmiske bevegelser – det er kanskje fosteret som hikker!

Ingen vet hva fostre tenker eller drømmer om, men nå har fosteret REM (Rapid Eye Movement) søvn, som vanligvis indikerer en drømmefase.



TIL MOR
Tenk at du bærer på fremtiden!
Å se en gravid kvinne rører de aller fleste av oss, nesten uansett alder. Det er nærmest noe magisk eller hellig med magen. Vi tiltrekkes av den på hver vår måte. Den gjør noe med oss. Kanskje er det håpet og mulighetene. Eller appellerer den rett og slett bare til de gode følelsene i oss? Kjenner du at du bærer på fremtiden?

Mange merker nå at ordet fødsel som har vært fjernt og egentlig ikke angått dem, ja til og med forsøkt skjøvet unna, nå stadig kan dukke opp. Det kan skje til alle døgnets tider. Også når du ligger der midt på natten og ikke får sove. Da kommer det!

For noen er dette tiden da nattesøvnen endres. Ingen stilling er særlig "god" over lengre tid. Barnet beveger seg og trykker på blæren. Når du endelig har sovnet etter 3 toalettbesøk, og 4 snuoperasjoner vekkes du av partnerens snorking. Og du bærer på fremtiden! Ja, - men ikke alltid like lett å huske på kl. 03.30. Det er imidlertid en fin anledning til å venne seg til et annet søvnmønster. De lange sammenhengende timene erstattes av kortere perioder. En god forberedelse til tiden etter at barnet ditt er født.



TIL FAR
Hvordan vet man at fødselen er i gang?
Høygravide er som magneter på fødselshistorier. Folk får en sterk trang til å dele sine erfaringer når de ser en stor mage. Vordende fedre blir også, med eller mot sin vilje, servert livlige historier om rier og vannavgang. Ro ned − det du hører, er som oftest overdramatisert.

Kynnere er uregelmessige muskelsammentrekninger i livmoren som kommer og går gjennom hele svangerskapet. De blir tydeligere mot slutten og kan utløses av fysisk aktivitet eller samleie. Kynnere er ufarlige så lenge mor ikke opplever smerte. Rier (eller veer) er derimot regelmessige og kraftige, og den gravide tar sjelden feil når de melder seg. Riene stopper ikke opp, men fortsetter helt til fødselen er over. Livmoren består av 90 prosent muskler og 10 prosent bindevev. Det er enorme krefter i sving, og riene er ikke underlagt viljestyrt kontroll.

Fosteret ligger godt beskyttet av fosterhinner og fostervann inne i livmoren. Når vannet går, brister hinnene, og fostervann lekker ut gjennom skjeden. Oftest er det lett å merke når det skjer, men sparsom lekkasje kan være mindre åpenbar. Fødselen kan starte med vannavgang, men det vanligste er at riene kommer først.

Det er viktig å ha lav terskel for å kontakte ekspertisen når det nærmer seg fødsel. Det er god kompetanse på alle landets fødeinstitusjoner, men rutinene kan variere noe. Ring om dere er i tvil. Generelt bør man kontakte fødestedet dersom mor har rier som er sterke og kommer oftere enn hvert tiende minutt, ved vannavgang, dersom det blør fra underlivet, eller om mor har sterke magesmerter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar